Beş Bilinmeyen (Mugayyebat-ı Hamse) Aslında Üç Tanedir
(Büyütmek için lütfen görselin üzerine tıklayınız).
“(1) O kıyamet saatine ilişkin bilgi Allah katındadır. (2) Yağmuru O yağdırır. (3) O, rahimlerde olanı da bilir. (4) Hiçbir benlik yarın ne kazanacağını bilmez ve (5) hiçbir kimse hangi yerde öleceğini bilmez. Allah alimdir, habirdir.” (Lokman [31] 34).
Bu beş şıkkı tek tek inceleyelim:
(1) Kıyametin vakti sadece Allah’ın yanındadır, başka kimse bunu bilmiyor. Bunu başkasının bilemeyeceğini o cümleden öğreniyoruz. (2) Burada, yağmurun ne zaman yağacağını Allah’tan başka hiç kimse bilmez diye bir vurgu yok. (3) Yine burada Allah’tan başkası rahimlerde olanı bilmez diye bir ifade yok. (4) Buradaki kesbten (kazançtan) kasıt illa ekonomik değil. Mesela hayır-şer, sevap veya günah olarak ne kazanacağı da buna dahildir. (5) Nerede, ne zaman öleceğini bilemeyen, yarın şunu kazanacağım diye garantili bir söyleyebilir mi?
Dolayısıyla bu ayette insanlar tarafından bilinemeyen şeyler üç tane olarak sayılır. Bunlar da 1., 4. ve 5. şıklardır (Prof.Dr. Mehmet Okuyan).
Bu konuyla ilgili olarak Dr. Salih Karacabey’in “Hadisler Çerçevesinde Mugayyebat-ı Hamse Meselesi” adlı makalesini okumak için lütfen tıklayınız.
Beş bilinmeyenle ilgili Buhari’deki hadis:
Beş bilinmeyenle ilgili Nesei’deki hadis:
1 Comment
asrın en buyuk tefsri olan risale-i nur külliyatna zıt olmus