Boş Vaktinizi Okuyarak, Dinleyerek Geçirin.
Rahmetli Ali Şeriati’nin harika bir sözü var: “Okuyun. Çünkü mürekkebin akmadığı yerde kan akıyor.”
Okumak, karanlıkları aydınlatmak, hayata anlam katmanın en önemli eylemlerinden birisidir. Zaten bu nedenle de Kur’an bizden, Yaratan Rabbimizin adıyla okumamızı (ikra) emrediyor. Önce oku, sonra düşün! Bu sayede Rabbini, doğruları, hakikati bul. Çünkü okumak, kurtuluştur!
Okumanın en büyük düşmanları, vakitsizlik ve parasızlıktır. Gerçi okumak istiyenler için bu iki engel, bahane olamaz. Edebiyatımızın önemli isimlerinden ve bir dönem milletvekilliği de yapmış olan Erdem Bayazıt anlatmıştı: “Üniversite yıllarında 1 TL’lik yemek için Kızılay’ın yemek kuyruklarında bir saat beklediğimiz olurdu.” Erdem Bayazıt o yemek kuyruklarında etrafı seyretmedi ya da kuyruğa söylenip durmadı, hazırlandı: “O yemek kuyruklarında birçok kitap okudum!”
İngiltere’de bir kömür kasabasında doğan S. Parkes Cadman, 10 yıl boyunca her gün yeraltında sekiz saat kan-ter içinde çalışarak küçük kardeşlerini geçindirmeye çabalıyordu. O, kömür madenlerinde sıradan bir işçi olduğu zamanlarda bile maden kuyusunun diplerindeki kömürleri arabalara yükleyip arabanın geri dönmesini bekledikçe, bir iki dakikalık aradan istifadeyle derhal elini cebine atarak bir kitap çıkarır ve okurdu. Bu çalışması her seferinde ancak iki dakika sürerdi. Buna rağmen Parkes yanında her zaman bir kitap bulundururdu. Çünkü bu maden kuyusunun diplerinden kurtulmak için ancak tek çarenin bulunduğunu biliyordu: Bu da okumaktı! Parkes da maden kuyusunda geçirdiği 10 sene içinde dilenebildiği veya ödünç alabildiği her kitabı okudu. Okuduğu bu kitapların sayısı bini aşmıştı! Kömür amelesi olarak hayata atıldıktan on sene sonra kolej imtihanlarını verecek derecede kültürünü artırabilmişti. İmtihanları vermekle kalmadı, Londra’nın Richmond kolejinde bilimsel bir derece bile kazandı.
Günümüzde artık okumak çok daha kolay hale geldi. Özellikle cep telefonları ve tabletler sayesinde dijital kitapları okumak çok daha kolay. İnternette binlerce ücretsiz kitap ve makalenin PDF, EPUP veya metin versiyonunu bulup istifade edebilirsiniz.
Son olarak size başka bir bilgi edinme imkanından bahsetmek istiyorum. Çünkü yürürken veya hareket halindeyken ne yazık ki kitap okumak pek mümkün olmuyor. Özelilkle büyük şehirlerde yaşanlar için ulaşım büyük bir sorundur. Çünkü her gün bir sürü vaktiniz yolda geçer. Bu ‘ölü’ vakitleri, faydalı eserler ‘dinleyerek’ değerlendirebilirsiniz.
Youtube’da dini, tarihi, sosyal konularda parayla satılmayan ve kiralanmayan binlerce video var. Bu videoları telefonunuza indirip, mesela yolda yürürken dinleyebilirsiniz. Çünkü mesela konferans, tartışma programı, sohbet gibi videoları izlemek yerine dinleyince de istifade etmiş oluyorsunuz. Bu sayede de kitap okuyamadığınız vakitleri özellikle bilim ve düşünce üreten insanların bilgilerini paylaştıkları faydalı videoları dinleyerek bilgilenmiş olursunuz. Böylece mesela bir tartışma programını izlemek yerine onu ertesi gün yolda dinleyerek de o konuşulan konudan mahrum kalmamış olacaksınız. Ama lütfen dikkat çok dikkat ediniz! Çünkü hem yürürken hem de böyle faydalı videoları dinlerken dikkatiniz dağılabilir. Özellikle karşıdan karışa geçerken veya başka insanların da bulunduğu ortamlarda aman dikkatli olun. Yine uzun süre ve yüksek sesle kulaklık kullanmak da kulak sağlığınız açısından iyi olmayabilir. Kısık ve ve sık sık mola vererek dinleyiniz.
Bilgisayarınız ve cep telefonunuz için ücretsiz olan VLC adlı programı tavsiye ederim. Bu VLC programı ile videonun oynatma hızını yavaşlatabilir veya hızlandırabilirsiniz. Bu sayede çok yavaş konuşan bir konuşmacının anlattıklarını hızlandırarak zaman tasarrufu da yapmış olursunuz. Parayla satılan veya kiralanan video, film, belgeselel, PDF gibi materyalleri korsan indirmekle hak yemiş olduğunuzu da lütfen unutmayınız.
Sözün kısası, siz kendinizi geliştirmek, vaktinizi dolu dolu geçirmek istiyorsanız, artık çok şükür birçok imkan var. Ama ‘bahanelerin arkasına sığınıyorsanız,’ bu tür faaliyetlere kesinlikle zaman ve imkan bulamazsınız. Karar sizin…