Cihat Kuran’a Göre Nedir?
Cihad جهاد gayeye ulaşmak için yük altında gösterilen gayret demektir (İbn Manzur, Lisanul-Arab; Edward William Lane, An Arabic-English Lexicon, C-H-D mad.). Yani cihad, Allah rızası için bilgi, mal, dil, beden ile yerine getirilecek gayret anlamına gelir. Mücahit, müçtehit, mücahede, içtihat vs. sözcükler cihad kelimesinden türetilmiştir.
Cihadın savaşla, ölmekle, öldürmekle bir alakası yoktur. Çünkü Kur’an’da savaş için harb حرب ve kital قتال kelimeleri kullanılır. Cihad savaştan başka bir şeydir. Bunu daha iyi anlayabilmek için bir örnek ayete bakalım: “…Münafıklara karşı cihad et…” (Tahrim [66] 9; Tövbe [9] 73). Fakat Rasulullah münafıkların kimler olduğunu bilmiyordu (Tövbe [9] 101). Bilmediği bir düşmanla savaşması zaten mümkün olamazdı. Ancak cihad ile münafıkların zararını önlemeye gayret gösterebilirdi. Yani gördüğümüz gibi cihad, tamamen gayrete bağlı bir şeydir.
Kâfirlik edenlere karşı cihad, Furkan olan Kur’an’ın verdiği bilgilerle olması gerekir: “…Onunla (Furkan ile) onlara karşı olanca gücünlü büyük bir cihad yap.” (Furkan [25] 52). Cihad mal ile, beden ile yapılmalıdır. Ama bilgi ile yapılan cihad, cihadların en büyüğüdür.
Dolayısıyla cihad, tevhidin insanlığa en güzel şekilde açıklanması ve yaşanması için yapılan her türlü gayret ve çalışmak demektir.