Futbol Mabedi, Demek Şirktir!
“Top oynamaya utanmıyor musun? Bu yaptığın, Kerbela’da Hz. Hüseyin Efendimizin kesilmiş başı ile oynamak gibidir!”Bu, eskiden futbol oynarken yaşlılardan sık sık duyduğumuz bir sözdü. Bizden yaşça büyük olan tanıdıklarımız bizi böylece günaha girmekten sakındırmak istiyorlardı. Çünkü onlara böyle öğretilmişti. Gerçekten futbol böyle mi ortaya çıkmıştı?
Oysaki cahiliye döneminde Mekkeliler, Kurrekdenilen bir ayak topu oynarlardı. Büyük kalabalıklar bu sporu seyretmeye gelirlerdi. Bu kurrek oyununu oynamak için Mekke’nin her semtinde sahalar bulunurdu. Medine’de de kurrek oynanırdı. Hz. Peygamber ise kurrek oyununu yasaklamamıştı! (Prof.Dr. Muhammed Hamidullah, İslam Peygamberi, c. 2, s. 1075).
Elbette futbol oynamakta, spor yapmakta dinen bir sorun yoktur. Hatta Rasulullah, eşi Hz. Aişe ile zaman zaman koşu yarışları da yaparlardı (Prof.Dr. Muhammed Hamidullah, İslam Peygamberi, c. 2, s. 1076).Fakat sakıncalı olan durum bir sporu, bir din gibi görmek, hatta ahiret yerine tercih edilebilecek bir seviyeye çıkarmaktır.
Zaman zaman bazıları, sırf rakip takımdan olduğu için insanlara zarar verip hatta onları öldürebiliyorlar. Veya bazılarının hayatının tek odak noktası takımı oluyor, adeta onunla fani oluyorlar. Böyle yapınca da kendi ahiretlerini kaybedebiliyorlar. Çünkü bir şeyi Allah gibi sevmek, O’nun yerine koymak şirktir (Kur’an, Bakara [2] 165; Tövbe [9] 24).Futbolu veya herhangi bir sporu sevmek ayrı, onun için canını vermek veya can almak ayrı bir durumdur. Kendi cebinde para olmadığı halde, milyonlarca TL’lik ücret kazanan oyuncuları ölümüne savunmak da acaba hangi mantıkla açıklanabilir?
Bizim için dünyadaki her şey bir sınav aracıdır. Biz dünyadaki her şeye, Allah için değer veriyoruz ve biliyoruz ki, O’nun dışındaki her şey fanidir, geçicidir. Fani olan şeylere, ahiretteki konumları oranında değer vermeliyiz.
Yine ekteki görselde de görüldüğü gibi stadyumlar bazıları tarafından mabedolarak nitelendirilmektedir. Mabed, ibadet edilen yer demektir. Bu son derece yanlış bir nitelemedir. Çünkü mabed, Müslümanın secde ettiği yerdir. Bazıları böyle niteliyor diye Müslümanların da aynı hataları yapmamaları gerekir. Özellikle şirk olabilecek şeylere karşı son derece dikkatli olmak gerekir.
Son olarak yıllar önce gördüğüm bir durumu aktarıp konuyu bitirmek istiyorum. Yıllar önce Fenerbahçe takımının bir maçı vardı. O gün bir işim vesilesiyle stada yakın bir camide namaz kılmam gerekti. Bir de baktım ki takımlarının formasını giymiş birçok genç namaz kılmak için camiye gelmişlerdi. Ne mutlu bu gençlere ki, hem helal olan ve keyif aldıkları bir uğraşı yapıyorlar, hem de Rabblerinin emrini ihmal etmeyip kulluk görevini yerine getiriyorlardı.
(Not: Hiçbir futbol takımını tutmuyorum. En iyi spor, kendi yaptığınız spordur).
Mabed, ibadet edilen mekan demektir. Müslümanın mabedi, secde ettiği yerdir. Eğer bir stad, futbolun mabedi ise, o zaman mabud, yani ibadet edilen kim? Unutmayalım ki, en büyük günah Allah’a şirk koşmaktır (Kur’an, Nisa [4] 48, 11).