İçki İçen Birisinin 40 Gün Boyunca Namazı / Duası Kabul Olmaz mı?
İçki içen, alkol alan birisinin imansız olduğu, ancak 40 gün hiç alkol almadıktan sonra namaz kılabileceği veya dua edebileceği anlayışı bir hadise dayanır (Tirmizi, Eşribe 1; Ebu Davud, Eşribe 5; İbn Mace, Eşribe 1). Fakat bu anlayış ve hadis Kur’an’a aykırıdır:
“Ey iman etmiş kişiler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar … salâta yaklaşmayın…” (Kur’an, Nisa [4] 43).
Ayete göre içki içmiş bir Müslüman salâtını, yani namazı yerine getirmek isterse sarhoşluk geçinceye kadar değil, ancak ne söylediğini bilinceye kadar ona yaklaşmamalıdır. İçki, uyuşturucu elbette Kur’an’a göre haramdır, Müslüman bunlardan uzak durmalıdır (Kur’an, Maide [5] 90, 91). Fakat Kur’an, içki içenin dinden çıktığını, 40 gün salâta yaklaşamayacağını vs. söylemez. Çünkü bir Müslüman her an tövbe edebilir. Bu kişinin 40 gün yaşayabileceğini de zaten hiç kimse garanti edemez.
Dolayısıyla içki içen birisi Kur’an’a göre dinden çıkmaz. İçkili olsa da ne dediğini biliyorsa hemen salâtını yani namazını yerine getirmelidir.
Not: Bazıları, Kur’an’la açıkça çelişen bu hadise karşı çıkamadıkları için, kişinin yine de namaz kılması gerektiğini, ama 40 gün boyunca sevap alamayacağını iddia ederler! Bu iddianın da yine Kur’an’dan herhangi bir dayanağı yoktur.
Ayrıca ayette “ne söylediğinizi bilinceye kadar.” denilir. Allah “namazını kılar” dediğine göre, kabul etmediği, sevap vermeyeceği namazın niye kılınmasını istesin ki? “De ki: “Allah’a dininizi siz mi öğreteceksiniz? Ama Allah göklerde ve yerde ne varsa hepsini bilir: zira Allah her şeyi ayrıntısıyla bilendir.” (Hucurat [49] 16).
4 Comments
Alkol aldıktan sonra aklın başında ne dediğini bilince sorun yokmuş buna sevindim. 40 gün nedir, bir insanın günah işliyor olması onun duasının kabul olmayacağı anlamına gelmiyor.
Bir Mü’min elbette Rabbimizin açıkça yasaklamış olduğu hamrdan (içki, uyuşturucu vs.) uzak durması gerekir. Yanlış yapıp içki içmişse elbette günah işlemiştir. Bu yanlıştan bir an önce kurtulmaya çabalamalıdır. Yoksa o ayetin verdiği izin, içki içmenin aslında çok da yanlış bir şey olduğu anlamında anlaşılmamalıdır 🙂
Merhaba;
Güzel yazılarınız için teşekkür ederim. Alkollü içecek tüketmenin dinimizde ki yeri / günahı nedir? Gördüğüm kadarıyla içki, kumar gibi şeylerin şeytan işi olduğu ve bunlardan kaçınmamız gerektiği yazıyor. Lakin gerçekten de domuz eti veya kan gibi yiyecekler gibi haram kılınmış mıdır?
Teşekkürler.
Merhaba. Biz teşekkür ederiz. Sağ olun.
Kur’an’da bunlar “hamr” olarak adlandırılır (Maide 90). Hamr da “aklı örten şeydir.” Yani sadece içki değil, uyuşturucu gibi aklı örten, sarhoşluk veren her şeydir. Hamr için “uzak durun” denilir. Aynı şey mesela zina için de denilir. Dolayısıyla bir Mü’minin bu tür şeylerden uzak durması gereklidir.