İçki / Alkol ile İlgili Kur’an Neler Söyler?
Hamr aklı örten, karıştıran her şey (İbn Manzur, Lisanul-Arab, H-M-R madd). Bu sözcük ilk önce sadece üzümden elde edilen içkiye ad olmuşken sonradan aklı örten, karıştıran her türlü içki ve uyuşturucu maddenin adı olmuştur.
Hamr’ın Faydaları da Vardır Ama Zararları Daha Fazladır:
“Sana hamrın… hükmünü soruyorlar. De ki: “… onda büyük günah vardır. İnsanlar için yararları olsa da. Günahları yararlarından daha büyüktür…” (Bakara 219. Ayrıca Nahl 67).
Hamr Kullanmak Yasaklanmıştır:
“Ey iman edenler! Hamr … şeytan işi bir pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide 90).
“Şeytan, hamr … ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ın öğütlerini dinlemekten ve salâttan uzaklaştırmak ister. O halde bunlardan vazgeçmeyecek misiniz?” (Maide 91).
Cennetteki Hamr, Bu Dünyadakinden Farklı:
“Takva sahiplerine söz verilen Cennet, şöyledir: İçinde; … içenlere zevk veren hamrdan nehirler bulunur…” (Muhammed 15).
“İçenlere lezzet veren, pınardan doldurulmuş, kendisinde zararlı bir yön olmayan, sarhoşluk da vermeyen bembeyaz bir kadehle onların etrafında dolaşılır.” (Saffat 45-47)
“Ondan; başları ağrımaz ve sarhoş olmazlar.” (Vakıa 19).
Not: içki içen birisinin 40 gün tövbe edemeyeceği, salâtı yerine getiremeyeceği ortaya koyulan bilgiler Kur’an’a aykırıdır:
“Ey iman edenler! Sarhoşken ne dediğinizi bilinceye kadar … salâta yaklaşmayın…” (Nisa 43).
Buna göre içki içen bir Mü’min salâtı (namazı) yerine getirmek isterse sarhoş olmamalı ve ne söylediğinin farkında olmalıdır. İçki içen kişi sadece bu geçici engeller ortadan kalkıncaya kadar salâtı yerine getiremez.
İçki içen ama ibadet etmek isteyen veya içkiyi bırakıp istiğfar edip tövbe eden bir Mü’min bunun için kesinlikle 40 gün beklememeli, en yakın vakitten başlayarak salâtı yerine getirmelidir.