Kadınların Dövülmesine Kuran Hiçbir Şekilde İzin Vermez!
Nisa [4] 34’ün çevirisi genellikle kadınların dövülmesi gerektiği şekilde yapılmaktadır. Oysaki gerek ayetin ifadesi, gerekse de Kur’an’ın bütünlüğü böyle bir tercümenin olamayacağını göstermektedir. Önce bağlama uygun çeviriyi verip ardından bunun gerekçelelerini görelim:
وَالّٰت۪ي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّۚ
“… Gitmelerinden/boşanmalarından ([nüşûzehunne] نُشُوزَهُنَّ ) endişe ettiğiniz kadınlara:
• öğüt verin
• yataklarından ayrılın
• uzak durun/rahat bırakın ([idribûhunne] وَاضْرِبُوهُنَّۚ )…”
(Nisa [4] 34).
Nüşûz نُشُوزَ için genellikle serkeşlik, geçimsizlik, hırçınlık, dik başlılık, çirkeflik, sadakatsizlik, itaatsizlik gibi anlamlar verilir. Oysaki bu kelimenin sözlük anlamı, gideceği zaman oturduğu yerden hafifçe kalkmaktır (el-Ayn). Kur’an’da 4 defa kullanılan (Bakara [2] 259; Mücadile [58] 11; Nisa [4] 34, 128) nüşûz fiiline bütüncüllük açısından gitmek, terk etmek anlamlarını vermek daha uygun olur. Dolayısıyla nüşûz baş kaldırma endişesi değil, ayrılık endişesi demektir. Zaten aynı surenin 35. ayetinde kadın ve kocanın ayrılma endişesi durumunda uzlaştırmak için aile içinden hakemlerin çağrılma görevinden bahsedilir.
Darabe ضَرَبَ fiilinin dövmek anlamına gelebilmesi için bu fiile mutlaka be بَ harf-i cer (isim edatı) gelmeli ve vurma aracı ile vurma bölgesi de belirtilmelidir.
Darabe fiilinin vurmak olarak kullanıldığı tüm ayetlerde mutlaka el, asa gibi vurma aracı ve taş, deniz, boyun, yüz gibi vurma bölgeleri de zikredilmiştir. Bu, hiçbir istisnası bulunmayan Kur’ani bir ilkedir. Kur’an’da darabe fiili insan dövme manasında hiç kullanılmaz.
Kur’an’ın bütünlüğü de darabe fiiline dövme vermenin mümkün olmadığını göstermektedir:
Tüm bunları buyuran bir yaratıcının eşler arasında şiddete izin verdiğini düşünmek mümkün değildir. Zaten şiddet ile yürütülecek bir evliliğin ne sevgisi ne rahmeti kalır.
Aynı şekilde Bakara [2] 229’da “(Talak/boşanmadan sonra) kadını ya iyilikle tutmak ya da güzellikle ayırmak gerekir…” hükmü ile aynı husus yinelenmiş, her durumda ilişkinin iyilikle tutulması ya da güzellikle sonlandırılması gerektiği ortaya koyulmuştur. Başka bir deyişle gerek boşanma gerekse evliliği sürdürme durumunda ölçü, bunların güzellikle yapılması gerektiğidir. Nisa [4] 34’teki darabe fiilinin dövmek olarak anlamlandırılması Kur’an’ın mantığına aykırıdır.
Bu bilgilere rağmen Nisa [4] 34’e yine de dövmek anlamı verilirse, o zaman aşağıdaki çelişkiler söz konusu olacaktır:
Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Prof. Dr. Zeki Bayraktar ve Mustafa İslamoğlu’na teşekkürler.
1 Comments
DARB KELİMESİ AYNI ZAMANDA EĞİTMEK BİR ŞEKLE SOKMAK ANLAMINA DA GELİR. ŞÖYLE Kİ, MESELA BİZ BİR HEYKELE BİÇİM VERECEĞİMİZ ZAMAN , ŞEKLE SOKACAĞIMIZ ZAMAN DARB’DAN İSTİFADE EDERİZ.YAHUT BİR ÇORBAYA TERBİYE YAPACAĞIMIZ ZAMAN YUMURTA İLE SUTU ÇIRPARIZ.. BU EYLEMLER HİÇ BİRZAMAN NE HEYKELE NE DE ÇORBAYA ZARAR VERMEZ. GÖRÜLÜYOR Kİ BURADA DARB’DAN KASIT İNSANI EĞİTMEK İÇİN UYGUN METODLARI KULLANMAKTIR. YOKSA VURUP DÖVMEK, KIRIP DÖKMEK DEĞİLDİR. BU MANADA ALGILAMAK ŞEFKAT PEYGAMBERİNE VE KUR’ANA İFTİRA ATMAK DEMEKTİR..