Kalplerin Mühürlenmesi Ne Demektir?
Yaygın anlayışa göre Allah dilediği kimselerin kalplerini mühürler/damgalar/sonuçlandırır. Bunun sonucunda da artık kalpleri mühürlenen kişilerin inanma imkânı ortadan kalkmaktadır. Oysaki Kur’an’a baktığımızda kişinin kalbi, Allah dilediği için değil, kendisi inanmadığı için geçici olarak mühürlenir. Yani kalbin mühürlenmesi durup dururken ve sebepsizce değil, bir sebep sonucunda gerçekleşir.
Gelenekte kalpleri mühürleten sebepler olarak bazı şeyler anlatılır. Kur’an’a göre kalpleri mühürleten sebepler şunlardır:
İnkâr etmek (Bakara [2] 7; Muhammed [47] 16; Mü’min [40] 35; Münafikun [63] 3; Nahl [16] 108; Nisa [4] 155; Rum [30] 58-59; Yunus [10] 74), cihat etmemek için bahane üretmek (Tövbe [9] 86-87) ve yalan söylemek (Tövbe [9] 93).
Kalplerin mühürlenmesi konusunda en dikkat çekici ayet şudur:
“… ‘Kalplerimiz perdelidir/kılıflıdır/örtülüdür.’ Hayır, Allah onların kalplerini inkârlarından dolayımühürledi. Ne kadar da azı iman ediyor!” (Nisa [4] 155. Ayrıca Bakara [2] 88; Casiye [45] 23).
Dolayısıyla ayetlerde ifade edilen bu geçici mühür, insanın inkâr etmesine bağlıdır. Fakat buna rağmen, yine de iman etme imkânı vardır. Zaten insan ölmediği sürece tövbe imkânı da ortadan kalkmaz (Enam [6] 158). Kalıcı yani son mühür ise insan öldüğü zaman gerçekleşecektir.
Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Prof. Dr. Murat Sülün, Prof. Dr. Mehmet Evkuran’a teşekkürler…