Kardeş (Şehzade) Katline Kur’an Asla İzin Vermez!
Tarihte zaman zaman devletin bekası için, taht kavgası olmasın, fitne fesat çıkarmamak adına kardeş (şehzade) katli uygulanmıştır. Kur’an’a göre bu, kesin olarak yasaklanmıştır:
“Allah’ın dokunulmaz kıldığı canı, Allah’ın haklı gördüğü bir sebep olmadan öldürmeyin. Kim haksız yere öldürülürse biz onun velisi için bir yetki vermişizdir. O da katili öldürme işinde aşırıya kaçmasın çünkü o yardım görmüştür.” (İsra [17] 33). Bunu mahkeme kararlaştırır. Mahkemenin gözetimi altında yakını öldürülen kişi kısas hükmünü uygulama hakkına sahiptir.
Allah bir Mü’mini, Allah’ın haklı gördüğü bir sebep olmadan öldürmeyi, ebedi cehennemle cezalandırmakla çarptıracağını belirtiyor: “Kim bir Mü’mini kasten öldürürse cezası, içinde ölmemek üzere kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu dışlamış (lanetlemiş) ve onun için büyük azap hazırlamıştır.” (Nisa [4] 93). Şehzadelerin hepsi Mü’min olarak bilinen ve kasten öldürülen kimselerdir.
Kardeş katlinin caiz olduğunu savunmak için, Bakara 191. ayeti ayeti delil olarak getirilir:
“(Savaşta onları) yakaladığınız yerde öldürün. Sizi çıkardıkları yerden, siz de onları çıkarın. Bu fitne (savaş ateşi) insan öldürmekten daha beter bir suçtur….” (Bakara [2] 191).
Fitne, bir şeyi ateşe sokmaktır (Lisân). İnsanlar için kullanıldığında, bir madenin gerçek durumunu anlamak gibi ise imtihan (Araf [7] 155), madeni altınla kaplamak gibi ise aldatma (Araf [7] 27), toplumu ateşe atmak gibi ise savaş (Bakara [2] 191), ateşle cezalandırmak için ise cehennem azabı (Zariyât [51] 10-14) anlamlarında kullanılmıştır. |
Ayeti bağlamından kopardığınızda “fitne insan öldürmekten beterdir”i merkeze koyarsanız her fitne çıkaranı öldürmek gerekir. Fitnenin ne olduğunu da siz tanımlayacaksınız. Oysaki bu insanlar Kur’an fitneyi nasıl tanımlamış diye bakmazlar! O zaman, “sen fitne çıkardın” diye herkes birbirini öldürebilir.
Oysaki bu ayetin bağlantısına baktığımız zaman işin öyle olmadığı görülür. Bakara 190 şöyle diyor:
“Allah yolunda, sizinle savaşanlarla savaşın ve haksız saldırı yapmayın. Allah, haksız saldırı yapanları sevmez.” Birisi bizimle savaşırsa onunla savaşacağız. Ama savaşta da aşırıya gitmek yok. Karşı tarafın yaptığının dengi bir ceza verilebilir (Bunun nasıl olacağı Bakara 194’te ifade edilir). İşte ondan sonra da, onları bulduğunuz yerde öldürün derken, sizinle savaşanlar kast ediliyor.
Denilebilir ki, “Ya Rabbi adam, savaş açtı ama bizi öldürmedi ki!” Yani Sen öldürmeye karşı, cana can diye bir kural koymuştun. İşte burada diyor ki, “bu şekilde bir fitne” yani savaş çıkarılarak ortaya çıkarılan bir fitne, ada öldürmekten beterdir. Onların insan öldürmesini beklemeyin, beklemeden onları öldürebilirsiniz. Normalde bir insan öldürmeye karşılık bir insan öldürülür. Burada hayır diyor, çünkü bunların çıkardığı bir fitne insan öldürmekten daha beterdir. Çünkü onlara karşı koymazsanız o zaman her şeyinizi kaybedersiniz.
Kehf [18] 74 de delil olamaz. Çünkü orada eylemi gerçekleştiren, Allah tarafından görevlendirilen bir melektir.
Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır’a teşekkürler.