Kertenkelenin Ne Suçu Var?
Sahih (doğru) olan sünnet Kur’an-ı Kerim’in açılımıdır, uygulanmasıdır. Kur’an-ı Kerim’in eksik bıraktığını tamamlamak değildir. Çünkü din tamamlanmıştır (Maide [5] 3). Dolayısıyla Kur’an-ı Kerim din olarak insanlar için gerekli olan şeylerin hepsini ortaya koymuştur. Hz. Peygamber’in yaptığı bazı uygulamalar yahut aldığı bazı kararlar, bu uygulamayla ilgili detaylardır. Bir sözün peygamberimize ait olmadığını kolayca anlayabiliriz. Örnek olarak:
“…İbrahim ateşe atıldığı zaman yerdeki bütün hayvanlar ateşin sönmesine katıldı, sadece keler (bir tür kertenkele) katılmadı. Dahası o, ateşi yanması için üflüyordu. Bu sebeple peygamber bunun öldürülmesini emir buyurdu.” (İbn Mace, Sayd 12 [3231]). Şimdi aklen düşünüyorsunuz, atası Hz İbrahim’in ateşini üflemişse bu hayvanın suçu ne? Ayrıca Kur’an birkaç yerde “Hiçbir kimse başkasının günah yükünü taşımaz.” (En’am [6] 164; İsra [17] 15; Zümer [39] 7) der. Onun için ne baba oğulun yaptığından ne de oğul babanın yaptığından
sorumlu olmaz. Dolayısıyla insan akılla, sünnetullah dediğimiz yasalarla ve Kur’an’a bakarak rivayetlerin doğru olup olmadığını anlayabilir.
(Prof.Dr. İbrahim Sarmış, “Hz. Muhammed’i Doğru Anlamak” Konferansından).