Kuran’ın Bahsettiği Kadın Yönetici: Sebe Ülkesi Hükümdarı Belkıs
Kur’an kadının yönetici olmasını yasaklaması bir yana ibret alınması için Yemen’deki Sebe Krallığı’nın (Tevrat’ta Sheba / Saba (I. Krallar, 10:1-10, 13; II. Tarihler, 9:1-9, 12) kraliçesini örnek verir.
Kur’an, kadının yönetici olmasını yasaklaması bir yana Yemen’deki Sebe Krallığı’nın (Tevrat’ta Sheba / Saba (I. Krallar, 10:1-10, 13; II. Tarihler, 9:1-9, 12) kraliçesinden bahseder.
Kur’an isim vermeden Belkıs olarak adlandırılan bu kraliçenin bilgisini, ileri görüşlülüğünü nakleder (Kur’an, Neml [27] 22-37). Yine onun ülkesini büyük bir refah ve görkemle yönetmesi ve yönetim becerisini gösteren isabetli sözleri ile davranışlarını da aktarır. Kur’an ayrıca bu güçlü devlet başkanının baskıcı ve diktatör birisi olmadığını, kararlarını istişare yoluyla aldığını, meclise (mele’) getirmeden hiçbir önemli meseleyi karara bağlamadığını da ifade eder (Neml [27] 29, 32).
Bu danışma meclisi savaşmayı önerdiği halde Kraliçe bunu reddetmişti. Çünkü savaşın her iki tarafa zarar verdiğini çok iyi biliyordu (Kur’an, Neml [27] 34).
Kur’an bir kadın olmasından dolayı onun başkanlığı ve statüsü hakkında olumsuz bir şey söylemez. Kur’an’ın tevhid inancı açısından eleştirdiği tek konu, onun ve halkının Güneş’e tapmalarıdır.