Kurban Kesmek, Kurana Göre Farz mı?
Kurban kelimesi “yaklaşmak” (Rağıb el-Isfahani, Müfredat, K-R-B mad.) yani “Allah’a yaklaştıran amel” demektir (Akraba ile kurban kavramları aynı kökten türemiştir). Bu yaklaştıran şey, her şekilde olabilir. Örneğin kişi Allah’ın rızasını kazanıp ona yaklaşma vesilesi için bir hayvanı kesip dağıtabilir. Ama Allah’a yakınlaşmanın tek yöntemini hayvan kesme olarak kabul etmek Kur’an’a uygun değildir. Kur’an’ da topluca kurban kesmek şeklinde bir farz yoktur.
Kur’an’da kurban kesmeye delil olarak gösterilen ayetlerden bazıları şunlardır: Kevser suresi, Âdem’in iki oğlu ve İbrahim’in oğlunu kurban etmek istemesi.
Önce Kevser Suresi’ni İnceleyelim:
“İnna a’taynakel-kevser.
Fesalli li rabbike venhar.
İnne şanieke hüvel-ebter.” (Kevser [108] 1-3).
“İki Âdem Oğlu” (Maide [5] 27) kıssasına baktığımızda ise, ayette bir hayvanın kesildiğinden söz edilmez. Ayette kullanılan “kurbanen قُرْبَانًا ” kelimesi nekredir (belirsizdir). Yani, herhangi bir yakınlık göstergesi, yakınlık arzusuyla yapılan eylem anlamına gelir.
İbrahim Nebi’nin oğlunu kesmeye giriştiği iddiasına gelince, Kur’an’da Yüce Allah’ın onun evladını katletmeye yönelik bir emri yoktur (bkz. Saffat [37] 102-107). Oğlu da “Beni boğazla” değil, “Emrolunduğun şeyi yap” demiştir. Yüce Rabbimiz haksız yere insan öldürmeyi, cana kıymayı kesinlikle yasaklamıştır (Bakara [2] 178; Enam [6] 151; İsra [17] 33; Maide [5] 32; Nisa [4] 92, 93). İbrahim Nebi’nin bu çok önemli emri bilmemesi mümkün değildir. Buna ilaveten, Mü’minler için üsve-i hasene (örnek, rol model) olarak tanıtılan bir nebinin (Mümtahine [60] 4) oğlunu Allah’a kurban gerekçesiyle öldürme girişimde bulunması olacak şey değildir.
Son olarak hayvan kurban etmenin Kur’an’da farz olup olmadığına bakalım.
Kur’an’da kurban kesme ifadesi sadece hac ibadeti yapmak için hac mahalline (Mekke’ye) giden hacılar ile ilgilidir (Bakara [2] 196; Hac [22] 28, 34, 36).
Hacıların Mekke’de kestikleri kurban “Hedy Kurbanı” (Hedy / hediye, Udhiye), Allah’a yani kamuya adanmış hayvan demektir. Bu hedyler hac görevi yapan Müslümanların yemesi için ayırılır. Hedylere gerdanlık, işaret (şeairillah) şu amaçla takılır: “Bu hayvan hac bölgesine gidecek. Bunu hacdakiler yiyecek.” (Hac [22] 36).
Kuran a göre hacda kurban kesmek zorunlu değil isteğe ihtiyari, bağlı bir hükümdür. Çünkü:
Gördüğümüz gibi Kurban kesmek, hacda farz olmayıp Mü’minlerin tercihine bırakılmıştır.
Sonuç: Kur’an’da bahsedilen kurban kesme ibadeti hac ile ilgilidir. Allah’a yakınlık (kurban) vesilesi, sadece hayvan kesip dağıtmak değildir.
1 Comments
Kurban farzdır diyen kaç kişi var da bu başlığı atıyorsunuz, anlamadım. Sorun epistomolojik iken ontolojik hale çevirmişsiniz. Bir de olaylara objektif bakmaya çalışan bir kişi olarak artık şunu anladım, söylemler üzülerek belirtmek isterim kendi orijinal fikirlerimiz değil. Bir hoca her konuda hep doğru mu konuşur arkadaş bir defâ da şurada yanlışlık olmuş ya da bu fikre katılmıyorum deyin. Ama maalesef gurup, fikir peşine takılıp gidiyoruz. Lütfen bunu yayınlayınız….