Oruç ve Otofaji
Farklı ülkelerde, farklı merkezlerde yapılan pek çok bilimsel araştırma bize net ve açık olarak şunu gösterdi: Besin tüketimimiz azalıp aç kalma süremiz uzadıkça sağlığımız iyileşiyor.
Otofajinin (autophagy) faydalarını bilimsel olarak araştıran Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi 2016’da Nobel Tıp Ödülü’nü kazandı. Otofajide hücrelerimiz kendi kendilerini değil, üretim artığı toksik atıklarını, yaşlanmış parçalarını, döküntülerini, toksinlerini yiyerek beslenmeye başlıyor. Kısacası otofajide adeta bir arınma, toksinlerden kurtulup hafifleme durumu söz konusu. Bedenlerimiz aç kaldığı sürede kendini daha fazla tamir etme, eksiğini, gediğini giderme, yırtığını söküğünü onarma imkânı buluyor.
Otofajinin geçmişi insanlık tarihi kadar eski. Oruç otofajiyi devreye sokmanın en etkili yollarından biri ve ilki. Çünkü günde 12 saati geçen, 14-16 saatlik açlık kürleri bu hedefe ulaşmak için yeterli.
Kaynak: Prof.Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet Gzt., “Sağlıklı Yaşamın En Önemli Sırlarından Biri: Otofaji” (18.03.2019), “Oruç Faydalı” (06.05.2019).