Prof. Dr. Jeffrey Lang : Kuran’ı Önyargıyla Okudum, O Beni Teslim Aldı
Dindar Katolik bir ailede yetiştiğiniz halde neden ateizmi seçtiniz? Evet, hem Katolik bir ailede büyüdüm hem de 18 yaşına kadar Katolik okullarından eğitim aldım. Ateizmi seçtiğim sıralarda Tanrı’nın olmadığını düşünmeye başlamıştım. Aklımda şu sorular vardı: “Eğer Tanrı vardıysa neden yeryüzünde insanlar acı çekiyordu, açlıkla mücadele ediyorlardı, eğer bizi seviyorduysa neden hepimizi cennetine almıyordu?” Bu sorular aklımı karıştırmıştı, cevaplarını bulamadığım için de bir kaçış olarak ateizmi seçmiştim. Üniversite, yüksek lisans, doktora eğitimlerimi bir ateist olarak tamamladım. Bu sorular beni ateizme götürmüştü.
Peki, bu on yıllık süreçte ruhen ve vicdanen kendinizi nasıl hissediyordunuz? Sizi etkileyen herhangi bir şey oldu mu? Aslında pek fazla bir şey hissettiğimi söyleyemem ama bu zaman diliminde sürekli aynı rüyayı görüp duruyordum. Hiç eşya olmayan bir odadaydım, bodrum katı gibi bir yerdi. Yer duvardan duvara halı kaplıydı. Siyah beyaz olduğunu hatırlıyorum. Bizden yukarda, önümüzde bir pencere vardı, bu pencereden inanılmaz bir ışık aydınlatıyordu odayı. Sadece erkekler vardı ve hepimiz dizlerimizin üzerinde, ışığın geldiği yöne doğru oturuyorduk. Oldukça tuhaftı, sanki hiç bilmediğim bir ülkede gibi hissetmiştim kendimi. Daha sonra başımızı eğerek yere koyduk, o anda dünyadaki her şeyin sustuğunu hissediyordum. Sonra tekrar dizlerimizin üzerinde oturduğumuzda en önde tek bir kişi fark ettim. Uzun beyazlı siyahlı bir elbise giymişti, başında ise büyük bir şey vardı. Ancak bu rüya beni bir arayışa sürüklememişti açıkçası.
Peki, İslamiyet ile ilk tanışmanız nasıl oldu? San Francisco Üniversitesinde hocalığa başladığım esnada Müslüman bir öğrencim vardı. Başarılıydı ve iyi bir İngilizcesi vardı. Sohbetlerimiz din üzerine geçmiyordu, birbirimize herhangi bir şekilde bir şeyler ispatlamaya çalışmıyorduk. Sonraları beni ailesiyle tanıştırdı, evlerine gittim. Aradan zaman geçtikten sonra bana Kuran hediye ettiler. Aslında ben bir din aramıyordum, neden bana verdiklerini de anlamış değildim. Kuran’ı büyük bir önyargıyla okumaya başladım. Ciddiyetle okunması gerekiyordu, anlaması çok da kolay değildi, alıştığım türden bir hitap şekli değildi çünkü. Ya ona teslim olmalıydınız ya da onunla savaşmalı. Çünkü inanmayanlara karşı büyük bir savaş açmıştı, eleştiriyor, tehdit ediyor ve meydan okuyordu. Ben ise karşı saftaydım. Bu savaşta canımı acıtan bir dezavantajım olduğunu hissettim çünkü bu kitabın yazarı beni benden daha iyi biliyordu. Sanki aklımı okurcasına her gece aklıma gelen sorunun cevabını, kitabı bir sonraki elime alışımda bana açık ve net bir şekilde veriyordu. Yıllardır kafamda oluşturduğum duvarları yerle bir ediyordu, şüphelerimi bir bir izale ediyordu. Bu savaşta yenilen taraf olmuştum. Bana tek seçenek bırakmıştı o da; Allah’a iman etmekti.
Nasıl Müslüman olduğunuzdan bahseder misiniz? Üniversite’nin kilisesinin bodrum katında Müslüman öğrencilerin namaz kıldıkları bir mescid vardı. Bütün cesaretimi toplayarak oraya gittim ve Kelime-i Şehadet getirdim. Kelime-i şehadeti getirdikten sonra öğle namazı vakti gelmişti. Mescidde Hasan adında bir kardeş yüksek sesle ezan okudu. En öndeydi, beyazlı siyahlı bir elbisesi vardı, önünde de bir pencere, pencereden içeriye sızan ışık… Aman Allah’ım, bu benim gördüğüm rüyanın aynısıydı. Yine rüyada mıyım diye şüpheye düştüm. Hayır, kesinlikle rüyada değildim. Vücudum titrerken, gözlerimden yaşlar boşalıyordu.
* * * Prof.Dr. Jeffrey Lang Kimdir? Jeffrey Lang 1954 yılında Amerika’nın Connecticut eyaletinde dünyaya geldi. Katolik bir ailenin çocuğu olan Lang, dindar okullarda eğitim hayatını sürdürdü. Başarılı bir şekilde eğitimine devam ederek San Francisco’da üniversite okudu. 18 yaşında önce ateizmi seçti, daha sonra da Kuran-ı Kerim’den etkilenerek Müslüman oldu. Şu an Amerika’nın en büyük üniversitelerinden biri olan Kansas Üniversitesinde Matematik Profesörü olarak hayatına devam ediyor. “Melekler de sorar; İslam’a Yolculuk”, “Teslimiyet Mücadelesi” adlı kitapları bulunmaktadır.
Kaynak: Milli Gazete, 30 Ocak 2010.
1 Comments
Allaha sukur , adam hidayet buldu