Reenkarnasyon İslam’da Var mı?
Reenkarnasyon Nedir?
Reincarnation (Fr.), Ruhgöçü, yeniden doğuş (Tr.), Tenasüh (Arp.), Samsara (Sanskr.).
Hinduizm’e göre reenkarnasyon, ruhun bir bedenden başka bir bedene geçmesidir. İnsanın yaptıklarına göre hayvan, bitki, insan, tanrı veya yıldızşeklinde tekrar doğacağına inanırlar. İlkel insanlar, doğan çocuklarının yeniden dünyaya gelen ataları olduğuna inanırlardı.
Eski Hint inançlarına göre her varlık ölümünden sonra yeniden bir başka bedenle yeryüzüne döner. İnsanlar (ya da tüm canlılar) eylemlerinin niteliğine göre bir daha dünyaya geldiklerinde, bir önceki hayatlarında yaptıklarına bağlı olarak ya insandan daha aşağı bir varlık (köpek, kedi, maymun, balık…) ya da belki de daha iyi bir konum içerisinde yeniden insan bedeninde var olacaklardır.
Hinduizm’e göre, baş tanrı Brahma’dan kopan ruhlar, ruh göçünü tamamladıklarında tekrar ona dönerler. Tanrı inancının hiç veya pek belirgin olmadığı Budizm’e göre ruh, Nirvana’ya kavuşur. Nirvana’ya kavuşan kişi, istek, arzular ve acılardan kurtularak aydınlanmaya ererek tekrar doğuş döngüsünü sonlandırmış olur.
Budizm inancına göre 49 gün yas tutulur. Matemin son gününde, ölenler yeniden dirilir. Yakınlarını kaybedenler, onların yeniden doğuşlarına (reenkarnasyona) güç toplayabilmesi için taze sebze, meyve ve su gibi besleyici gıdalar sunar, mumlar yakarak yollarını aydınlatırlar.
Temelde yeni bir bedenle doğmayı kabul etseler de, farklı türlerde reenkarnasyon inançları vardır:
Hint kutsal kitapları olan Veda’lar ise, maddi âlemde yaşayan her varlığın insan bedenine ulaşıncaya kadar 8.400.000değişik yaşam formundan geçmesi gerektiğini anlatır (Süleyman Toygar, “Bir Psikolojik Sapma: Reenkarnasyon,” 25).
Bir Amerikalı, yakınının mezarını ziyaret eder ve üstüne çiçek bırakır. Yan mezarı ise bir Çinli ziyaret eder ve bir tabak pirinç bırakır. Amerikalı, Çinliye sorar: “Seninki, o pirinci ne zaman yiyecek?”Çinli şöyle cevap verir: “Seninki ne zaman çiçekleri koklarsa!”
Karma Sistemi
Karma, yeniden doğuşu belirleyen sebep-sonuç yasasıdır. Uzakdoğu öğretisi olan karmada insan, geçmişte ne yapmışsa, gelecekte de onu görecektir. Karmada adaleti sağlayan bir yaratıcı yoktur. Karma, kendi kendine işleyen bir sistemdir. Reenkarnasyonu karma belirler ve bu süreçten kimlerin çıkabileceğine karar verir. Dolayısıyla karma, insanın özgür iradesinin üstünde bir yapıdır.
Kast Sistemi (Gotra)
Hint toplumu, kast adındaki sınıflara (sosyal tabakalaşma) ayrılır: 1-Rahipler, 2-Hükümdar sülalesi ve savaşçılar, 3-Tüccar, esnaf, çiftçi, 4-İşçiler. Kast dışı kalan ve insanlığın en aşağı tabakasındakilere ise dokunulmazlar (parya) adı verilir. Kast seçilmez, ancak onun içinde dünyaya gelinir. Aynı kasta mensup olanlar ancak kendi aralarında evlenebilir. Meslekler de kastlara göre ayrılmıştır (Prof. Dr. Günay Tümer, Abdurrahman Küçük, Dinler Tarihi, 88).
Dejavu
Dejavu, yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamış veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusudur. Dejavu’nun (fr.), reenkarnasyonun bir parçası olduğu iddia edilir. Fakat Dejavu, beynin sağ lobu ile sol lobunun mikro saniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dejavu).
Tekrar Doğum İçin Verilen Bilgiler
Bir çocuğun bir yere gidip, özel bir şeyi, özel bir tarzda alıp oradakilere söylemesi, reenkarnasyondan ziyade, o çocuğun çok özel sezgilerinin olduğundan dolayı böyle şeyleri bildiği söylenebilir. Çocuğun telepatik güçleri olup, o aileyle telepatik etkileşime geçtiği için bunları biliyor olabilir. Yani o aileyle ilgili bilgileri sezerek bilmiştir diyebiliriz (Prof. Dr. Caner Taslaman).
Küçük çocuklar bile ayrıntıları hafızalarına aktarabilmektedirler. Ailesinin Budist olup, evlerine sürekli Budist rahiplerin girip çıktığı, bu inançla ilgili birçok bilginin paylaşıldığı ortamdaki bir çocuğun Budizm’e ait reenkarnasyon inancına sahip olması gayet kolaydır.
Bizler daha önce yapmış olduğumuz şeyleri hafızamızda tutabiliyoruz. Bu tür anılar aniden ortaya çıkabilmektedir. Fakat bunları nerede ve ne zaman öğrenmiş olduğumuz belli değildir (Hatıra çarpıtması, cryptomnesia. Barry Byerstein, “Reenkarnasyon,”).
Nusayrilerde tekrar doğuş inancı mevcut olduğu için Mersin, İskenderun, Hatay gibi yerlerde tekrar doğduğunu söyleyenler ortaya çıkabilmektedir. Çünkü bu inanç, toplumsal birikim, bir telkin etkisi oluşturur.
Reenkarnasyon varsa o zaman neden milyarlarca insan “önceki hayatını” hatırlayamıyor da sadece birkaç kişi hatırlıyor?
Kur’an ve Reenkarnasyon
Bazı ayetlere dayanarak, Kur’an’ın reenkarnasyona onay verdiği iddia edilmektedir. Fakat konuyla ilgili tüm ayetlere bütüncül bakıldığında doğru olmadığı kolayca görülebilir. Bu konuda en çok kullanılan ayet şudur:
“Allah’a nasıl nankörlük ediyorsunuz?! Siz ölüydünüz, O sizi diriltti. Sizi yine öldürecek ve sonra diriltecektir. Nihayet O’na döndürüleceksiniz.” (Kur’an, Bakara [2] 28).
Kur’an sistematiğini varlıktan değil, yokluktan başlatır: “O Allah ki, ölümü ve hayatı yaratandır.” (Mülk [67] 2). Allah hayattan önceki hale ölüm diyor. Bunu bilmeyenler sistematiği varlıktan başlatınca, sanki bir daha geri gelinecek diye anlayıp reenkarnasyon varmış gibi yanlış bir izlenime kapılabiliyorlar (Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün).
Kur’an’a göre zaten bedene geri dönüş yoktur: “Nihayet onlardan birine ölüm gelip çattığında der ki, Rabbim beni geri gönder! Ta ki boşa geçirdiğim dünya hayatımda
artık iyi ameller işleyeyim. Hayır! O, söylediği boş bir laftan ibarettir. Onların arka-larında ise, yeniden diriltilecekleri güne kadar bir berzah (engel) vardır.” (Kur’an, Mü’minun [23] 99-100).
Berzah nedeniyle ölen insanların ruhları geri gelemez.
Reenkarnasyonu kabul edenlerin birçoğu bunu, adaleti sağladığı için benimser. Reenkarnasyonla adalet biraz sağlanıyor gözükse de, birçok çelişki söz konusudur. Gerçekte, ‘mutlak adalet’ veya eşitlik zaten bu dünyada yoktur. Halbuki ilahî dinler her şeyin, sonsuz güce sahip Yaratıcı tarafından takdir edildiğini, belirlendiğini ve seçildiğini sık sık hatırlatırlar. “O, yaptığından hesaba çekilmez ama onlar hesaba çekilirler.” (Kur’an, Enbiya [21] 23).
Reenkarnasyonla İlgili Eleştiriler
Kaynakça