Bir gramın milyonda birinin, altı milyonda biri kadar olan ve canlılığın ana kaynağı olan bir protein molekülünün tesadüfen meydana gelebilmesi için kaçta kaç ihtimal vardır biliyor musunuz? İsviçre’li matematik bilgini Charles Eugenie Guye bu ihtimal rakamın 1 x 10160 olduğunu, yani on rakamının önüne 160 tane sıfır konarak okunacak bir rakam olduğunu tespit etmiştir.
Yine bir protein molekülünün tesadüfen meydana gelmesi için gerekli olan ihtimali rakamın gerçekleşebilmesi için ne kadar zaman kesitine ihtiyaç olduğunu biliyor musunuz? Bu muhtemel zaman kesitini de yine ünlü İsviçreli matematik bilgini 1 x 10243 olarak tespit etmiştir. (Halbuki kâinatın yaşı 13.8 milyar sene). Bir tek protein ünitesinin bile tesadüfen meydana gelmesi bu denli imkansızlığa sahip olduğuna göre, uçsuz bucaksız evrenin tesadüfle meydana gelmesinin ne kadar imkansız olduğunu düşünelim.
Sözünü ettiğimiz protein molekülleri amino asit zincirinden meydana gelir. Ancak canlılık kaynağı olan amino asit zincirleri öyle muntazam olarak halkalanmışlardır ki, bu gün olduğu düzenden başka bir şekilde halkalanmış olsa, hayatın varlığı mümkün olmaz. Peki bu günkü zincirlenme şekli nasıl meydana gelmiştir. Atomların biraraya gelmesiyle denilecektir. Peki atomların bir araya gelmesiyle neden başka türlü bir zincirleme olmamıştır? Acaba bu tür zincirlenmenin gerçekleşmesi için kaçta kaç ihtimal vardır? Bunu İngiliz biyoloji bilgini G. B. Leathes’den dinleyelim: bir protein molekülündeki amino asitleri meydana getiren atomların bir araya gelerek hayat için elverişli olan zincirleme bağlantıyı meydana getirebilmeleri -tabii tesadüfen- için mevcut ihtimal 1 x 1048 dir.
Hücrede o denli karmaşık bir tasarım var ki, bu yapının tesadüfen oluşması, ünlü İngiliz astronom ve matematikçi Sir Fred Hoyle’un ifadesiyle, “bir hurda yığınına isabet eden kasırganın savurduğu parçalarla tesadüfen bir Boeing 747 uçağının oluşması” kadar imkansızdı (Fred Hoyle, Nature, 12 Kasım 1981).
Bilindiği gibi proteinler, amino asitlerin meydana getirdiği uzun zincirlerden oluşurlar. Protein moleküllerinin atomları nasıl birbiriyle birleşmektedir? Eğer şimdi bildiğimiz şekilden başka şekille birleşecek olsalar hayat için elverişli olmak şöyle dursun hayatı zehirleyen en büyük faktör haline gelirler. Bunu ünlü İngiliz bilgin J. B. Leathes hesap ederek bir proteindeki basit molekül atomlarının birleşebilmesi için gerekli olan metodu incelemiş ve bunun milyonlara ulaştığını görmüştür. Bu ihtimal 1048 rakamıyla ifade edilmiştir. İşte görülüyor ki ilmen bir tek protein molekülünün tesadüfen meydana gelmek üzere birleşmesi imkansızdır. Bu, daha çok küçük bir amino asit molekülü içindir. Ya bir de bitki ve canlıların organlarını meydana getiren milyarlarca canlı organizma için bu ne kadar uzak bir ihtimaldir. Sadece amino asitler değil, daha yığınlarca komple bileşikler ve sayısız elementler ne olacaktır?
Sayıları milyarları aşan yıldızlar ve gezegenler belli bir yörüngede yüzmektedirler. Hiçbirinin kendi çekim alanından ayrılıp başka bir yıldızın çekim alanına girmesi veya birbirleri ile çarpışmaları mümkün değildir. Bu biri Akdeniz’de diğeri okyanusta olup da aynı hızda aynı yöne giden iki geminin çarpışması kadar uzak bir ihtimaldir.
Konunun bilimsel açıklaması böyle. Her şey bir kenara, konu basit bir şekilde anlatıldığında bile yine aynı sonucu vermektedir: Şayet önümüzde binlerce alfabetik harf fişleriyle dolu olan bir kutu bulunsa şüphesiz ki bir “anne” kelimesini meydana getirebilmemiz için gerekli olan harfleri yan yana düşürebilme ihtimalimiz vardır ama, çok azdır. Fakat o harflerden uzun bir şiir veya bir oğuldan babaya yazılmış bir mektup meydana getirme ihtimali imkansız denmese de çok zor ve zayıftır.
Yine üzerinde 1’den 10’a kadar rakamlar bulunan on tane marka veya benzeri bir şey alıp bunları cebinize koyun ve iyice karıştırın daha sonra cebinize koyduğunuz bu rakamları cebinizden tek tek çıkarın. Bunu yaparken sayıları 1’den 10’a doğru dizmeye çalışın. Bu kez de üzerinde 1’den 100’e kadar sayılar alarak cebinize koyun ve bunları da sıra ile çekin, kaç çekilişte hiç fire vermeden 1’den 100’e kadar olan sayıları tesadüfen dizebilirsiniz? Bu sayıyı 1’den 1.000.000’a kadar çıkardığımızda hala sayıları 1’den 1.000.000’a kadar tesadüfen dizebileceğinize inanıyor musunuz?