Yılbaşı Kutlamak Günah Değildir
Dini anlamda bir şeyde sorun olması, onun yapılamaz olması için bizim açık ve net bir şekilde bir Kur’an ayetiyle çelişmemiz gerekir. Aksi takdirde o şeye hiç kimsenin haram deme yetkisi yoktur.
Kur’an’da seher vakti (Al-i İmran [3] 17; Zariyat [51] 18), salat (namaz) vakitleri (Bakara [2] 238; Nisa [4] 103; Hud [11] 114; İsra [17] 78), cuma günü kılınan öğle namazı (Cuma [62] 9), Ramazan ayı (Bakara [2] 185), Haram aylar (Tövbe [9] 36), Hac ayları (Bakara [2] 197) ve Kadir gecesi (Kadir [97] 1-5) gibi zaman belirten isimler zikredilir. Fakat bir yılın sonu veya bir yılın başlangıcı ile ilgili herhangi bir ifade yer almaz.
Bir Mü’min için tüm zamanlarda yasak olan bazı davranışlar vardır. Bir Mü’min her zaman olduğu gibi yılbaşında da bunlardan sakınmalıdır. Kur’an’ın yasakladığı eylemlerden konumuzla ilgili olanlar şunlardır:
Bir yılın bitmesi insana kısa da olsa bir muhasebe etme fırsatı vermelidir (Kıyamet [75] 16). Sonuçta biz ölümsüz değiliz. Bir yıl içerisinde yaptıklarımızı, dini durumumuzu, kazancımızı, kaybımızı gözden geçirip yeni yılda daha iyi olmak için azim ve niyet içine girmemiz gerekir. Fakat her şeye rağmen yeni bir yıl başladığı için de bu bize bir umut ve heyecan vermelidir (Zümer [39] 53). Bu açıdan böyle dönüm noktalarında yapılan muhasebeler son derece önemli ve faydalıdır.
Yılbaşında dostlarla bir araya gelmek (gerçi bu, pandemi döneminde mutlaka sakınılması gereken bir davranıştır) ve Kur’an’ın çizdiği çerçevede eğlenmek elbette haram olan davranışlar değildir. Çünkü insanların da eğlenmeye, rahatlamaya, deşarj olmaya ihtiyaçları vardır.
Noel ile yılbaşı farklı kavramlardır. Katolik ve Protestan mezhebine bağlı Hıristiyanlar için 24-25 Aralık gecesi, Ortodoks mezhebine bağlı Hıristiyanlar için ise 6 Ocak gecesi İsa Nebi’nin doğduğu gecedir (Mevlid-i İsa). Oysaki 31 Aralık gecesi, bir yılın bitip yeni bir yılın başladığı bir gecedir. Yine unutulmamalıdır ki Mekke’nin fethi 31Aralık değil, 11 Ocak’tır!
Kültürel ile pagan (şirk) kalıntısı olup uzak durmamızda fayda olan bazı hususları hatırlamak da yararlı olacaktır. Noel Baba (Piskopos Nikola, Santa Claus) bir Hıristiyan azizidir. 1500’lü yılların ortasında kâşif William Strickland’in Amerika’dan getirdiği hindileri yılbaşında yemeyi moda haline getiren kişi, İngiltere kralı VIII. Edward’dır. Noel Baba’nın hediye getirmesi geleneği, İskandinav Mitolojisindeki tanrı Odin’e dayanır. Yine Avrupalı paganlar (putperestler) arasında yaygın olan ağaca değer verme ya da kutsal sayma geleneği, Hıristiyanlığı benimsemelerinden sonra da devam etti. Günümüzdeki Noel ağacının orta çağda Almanya’nın batısından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki: Kur’an açısından yılbaşında helal bir şekilde eğlenmekte bir sakınca yoktur. Yılbaşı kutlamalarına dini anlamda karşı çıkamayız, ancak kültürel anlamda karşı çıkabiliriz. Putperest ve Hıristiyan kültürüne ait simge ve geleneklerden uzak durmak daha doğrudur.