Kuranda Kaç Ayet Var?
Ayet ve Duraklar
Rasulullah Kur’an okurken, sahabelere öğretmek gayesiyle ayet sonlarında, bir durak olduğunu hissettirecek kadar duruyordu. Fakat bazen, birbirinin devamı sayılabilen ayetleri birlikte okurdu (Ca’beri, Hüsnü’l-Meded, vrk. 6-a; Suyuti, el-İtkan, I, 89; Zerkani, Menahilu’h-İrfan, I, 336’den naklen: Hasan Keskin, ‘‘Âyetlerin Sayısı Hakkındaki İhtilaf Nedenleri,’’ 61).
Ayet İşaretleri Sonradan Konuldu
Kur’an’daki ayet işaretlemeleri, yani ayet numaraları Rasulullah’tan yaklaşık 170 sene sonra konulmuştur. Aynı şekilde Kur’an metninde nokta, virgül, iki nokta, noktalı virgül, soru işareti gibi işaretler yoktu, hâlâ da yoktur. Bunun yerine Secavendi (ö. 1200’den sonra) tarafından Secavendler, yani duraklar konulmuştur.
Kur’an’da Kaç Ayet Var?
Bazı âlimlerin Kur’an’da; bazı uzun ayetleri bölerek saymaları, bazı kısa ayetleri bütünleştirerek saymaları, ayet sonu (durak) saydığı yerleri diğerlerinin saymaması, sure başlarındaki besmelelerle, yine bazı surelerin başında bulunan harflerden (huruf-i mukattaa) her birinin bağımsız birer ayet kabul edip etmemeleri gibi sebeplerden dolayı ayet sayılarında farklı rakamlar ortaya çıkmıştır (Süyuti, I, 189’den naklen: Yusuf Şevki Yavuz, Abdurrahman Çetin, “Ayet,” Diyanet İslam Ansiklopedisi, IV, 243; Prof.Dr. Murat Sülün, Kur’an Kılavuzu Mutlak Gerçeğin Sesi, 128, 130).
Nâfî 6.217; Şeybe 6.214; Mısırlı bilginler 6.226; Zemahşeri 6.666; İbn Abbas 6.216 olduğunu söylemişse de, Kûfelilerin, Hz. Ali’ye dayandırdıkları görüş olan 6.236 sayısı kabul görmüş ve yeryüzünde basılı bütün mushaflarda ayetler bu sayıya göre numaralandırılmıştır. Dolayısıyla surelerin sayısı (114) sabit olmakla birlikte, ayetlerin sayısı üzerinde görüş birliğine varılmış değildir.
Kur’an’ın İçeriği Tamdır
Bu ayrılıklar, ayetlerin numaralandırılmasıyla ilgili olup, Kur’an’ın metni ve içeriğiyle ile ilgili değildir. Ayet sayılarıyla ilgili anlaşmazlıklar, hiçbir zaman ve hiçbir dönemde Kur’an’ın metin uyuşmazlığı olarak algılanmamıştır. Kur’an’da 323.015 harf, 77.439 kelime bulunmaktadır (Dr. Tayyar Altıkulaç, Yüce Kitabımız Hz. Kur’an, 31). Türkçemizde bir cümleyi nokta ile ikiye ayırmak, ya da virgül ile devam ettirmek arasında fark ne ise, Kur’an ayetlerinin sayılarında da meydana gelen ayrılık da odur. Yani mesele, kaç cümlenin bir ayet sayılacağı noktasındaki bir anlayış ve görüş farkından kaynaklanmaktadır. Yoksa ayetlerle ilgili herhangi bir kayıp, fazlalık söz konusu değildir.
Kaynakça:
2 Comments
teşekkürler, bu yazıyı kim yazmış? kaynakları neler? onu da verseydiniz daha iyi olurdu. Nurullah hocam siz mi yazdınız? Allah razı olsun sunularınızdan ve materyallerinizden faydalanıyoruz. ayrıca siteyi de tavsiye ediyoruz.
hocam mrb.Çalışmalarınızı takdir ile takip etmekteyim.. Allah razı olsun.Yalnız yazıyı bir bütün olarak değil de az bir kısmını okuyarak değerlendiren bir kimse bu yazıdan çok farklı sonuçlar çıkarabilir. Mesela:”Neyin âyet olup olmadığı belirli bir kurala bağlı değildir.” ifadesi sanki Kur’anı özentisizce toplanılmış bir kitap olduğunu,ayetlerin de tartışmalı olduğunu anımsatıyor.
Böyle hassas konuları ifade ederken bence daha dikkatli olmalıyız kanaatindeyim. Slm ve dua ile.