Kuran’a, Muhammed’e (as) Karşı Yapılan Saygısızlık ve Hakaretlere Karşı Tavrımız Nasıl Olmak Zorunda?
Kur’an’a ve Muhammed’e (as) saygısızlık ile hakaret eskiden de vardı (Enbiya [21] 36-41), gelecekte de olacaktır. Kur’an, yapılan saygısızlıklara karşı tavrımızın nasıl olması gerektiğini bize çok açık bir biçimde bildirmektedir.
Her ne kadar gelenek bu tür saygısızlık ve hakaretlere karşı ‘ceza olarak’ fiziksel şiddeti öngörse de, Kur’an bunları asla onaylamaz. Kur’an’ın izin verdiği tepki ve davranışlar yalnızca şunlardır:
Sabretmek
“…Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve müşriklerden birçok üzücü söz işiteceksiniz. Eğer sabreder ve takva sahibi olursanız biliniz ki bu, kararlılık gerektiren bir iştir.” (Al-i İmran [3] 186).
Sataşmalara aldırış etmemek
“…Cahil kimseler onlara laf attığında, ‘Selam’ derler…”
(Araf [7] 199; Furkan [25] 63; Kasas [28] 55).
Kötülüğe iyilikle karşılık vermek
“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen, en iyi olanla karşılık ver! Bir de bakarsın ki seninle arasında düşmanlık bulunan kişi sanki candan bir dostmuş gibi olur.” (Fussilet [41] 34. Ayrıca Enam [6] 107-108).
Hikmet, güzel öğüt (Kur’an) ile öğüt vermek, mücadele etmek/tartışmak
“Sen, Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et/tartış…”
(Nahl [16] 125. Ayrıca Enam [6] 70; Nisa [4] 148).
Kalkıp gitmek/yüz çevirmek
“…Allah’ın ayetlerinin inkâr edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğiniz zaman, onlar başka bir söze geçinceye kadar onlarla beraber oturmayın…”
(Nisa [4] 140. Ayrıca bkz. Araf [7] 199; Enam [6] 68).
Not: Enfal [8] 39; Bakara [2] 193 ayetlerindeki fitne, sıcak çatışma yani savaş sırasındaki zorlu sınav ile ilgilidir. Savaş dışındaki durumlarla alakası yoktur. Yine Tövbe [9] 66’daki münafıkların cezalandırılması, bağlam gereği, ahiretle alakalıdır. İnsanların değil, Allah’ın ahirette ceza vermesi ile ilgilidir.
Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır ve Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün’e teşekkürler.