Kuran’da Yasaklanmayan Bir Şeyi Yapıp Yapmamak, Kişinin Tercihine Bırakılmıştır
Yüce Allah Mü’minler için İslam adını verdiği (Hac [22] 78) dinini tamamlamıştır:
“…Bugün dininizi sizin için kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım…” (Maide [5] 3).
Yine Yüce Allah, İslam ile ilgili tüm her şeyi kendisi açıklayıp gerekli örnekleri de vermiştir:
“Hiç kuşkusuz onlara, inananlar için bir kılavuz ve rahmet olarak, tam bir bilgiyle ayrıntılı olarak açıkladığımız bir kitap getirmiştik.” (Araf [7] 52).
“Ve şüphesiz biz, bu Kur’an’da insanlar için her örnekten geniş geniş açıkladık…” (Kehf [18] 54).
Zaten Mü’minler de ahirette Kur’an’dan hesaba çekileceklerdir:
“Ve şüphesiz sana vahyedilen [Kur’an] senin için de, toplumun için de gerçekten bir öğüttür / şan-şereftir. Siz yakında ondan sorgulanacaksınız.” (Zuhruf [43] 44).
Dolayısıyla Kur’an’da olmayan, Kur’an’ın ilkeleri ile çelişmeyen hiçbir şey, prensip olarak haram değildir. Kur’an’ın yasaklamadığı şeyler, Mü’minlerin kendi tercihlerine bırakılmıştır.
Buna rağmen bazı görüşler, vahyin serbest bıraktığı alanları kısıtlar niteliktedir. Örneğin Kur’an kadınlara seyahat konusunda, güvenli olma şartı hariç (Sebe [34] 18), herhangi bir kısıtlama getirmemiştir. Ama ne yazık ki bazıları bu süreyi üç günlük bir mesafe ile sınırlamış, hatta tek başına yolculuğa çıkamayacaklarını bile iddia etmişlerdir.
Sonuç olarak Mü’minler ahirette Kur’an’ın emirlerinden hesaba çekileceklerdir. Bundan dolayı vahyin yasaklamadığı herhangi bir konuyu yapıp yapmamak, inananların kendi tercihlerine bırakılmıştır. Allah’ın yasak koymadığı bir konuyu dini anlamda başka hiç kimsenin haram olarak ilan etme hakkı yoktur.