Rahip Bahira, Muhammed’ın (as) Akıl Hocası mıydı?
Batılı müsteşriklerin (doğu bilimcilerin/oryantalistlerin) iddiasına göre Rasulullah’ın akıl hocası Hristiyan Rahip Bahira’dır. Abdullah oğlu Muhammed, daha çocukken gerçekleştirdiği Şam seyahatinde Rahip Bahira ile görüşmüş ve İslam’a dair bilgilerini vahiy ile değil, ondan almıştır.
Öncelikle bilinmelidir ki bu iddia tutarsızlıklarla doludur. Anlatıldığına göre bu görüşme bir yemek süresi kadar kısa sürmüş ve Abdullah oğlu Muhammed tüm bu bilgileri 40 yaşında Nübüvvet verilene kadar aklında tutmuş. 9 yaşındaki bir çocuk Kur’an’ı ezberinde tutabilir ancak bunları birkaç saatte ezberlemesi imkânsızdır. Kaldı ki Kur’an’daki ifadeler, diğer kitapların kopyası olmak bir yana, onların tevhide aykırı olan hususlarını çok sert bir şekilde eleştirmektedir. Hatta Kur’an, Tevrat ve İncil’den kopyalandığı iddialarının zıddını söyleyen birçok bilgi de içermektedir.
Yani Kur’an’daki ifadeler diğer dinlerin kopyası olmaktan, onları onaylamaktan çok, eleştirmek ile ilgilidir.
Söz konusu iddia Kur’an’ın şu ifadeleriyle de çelişki halindedir:
“Bu kitabın sana verileceğini ummuyordun…” (Kasas [28] 86).
“…Sen kitap nedir, iman nedir bilmezdin…” (Şûra [42] 52).
Yine bu iddia, ilk vahyin geldiği sırada Rasulullah ile Hatice Valide’miz arasında geçen konuşmaların yer aldığı rivayetlere de aykırıdır. Bu rivayetlere göre şayet Rasulullah 30 yıldan beri kendisinin nebi olacağını bekliyor olsaydı, ne Hira’da ilk vahiy geldiği zaman, ne de evine döndüğünde o kadar şaşırmasına, hatta korkmasına gerek kalmayacaktı.
Dolayısıyla mantık ve Kur’an ile tarihi verilere baktığımızda bu iddianın doğru olmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır.